Welke oplossingen zijn er voor de overstap naar duurzame warmte? En wat gebeurt er in de omgeving en de rest van Nederland? Kijk eens naar de onderstaande onderwerpen met voorbeelden.
Er zijn voor veel huishoudens kansen om energie te besparen. Dat zorgt vaak voor minder hoge energiekosten. De eerste stap is uitzoeken wat je thuis kan doen om energie te besparen. Bijvoorbeeld met behulp van een energiecoach en -scan. Een energiecoach kijkt naar het huis, de wensen van de bewoners en wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Vaak kan dat al heel simpel door bijvoorbeeld radiatorventilatoren te plaatsen of door de cv-installatie beter in te stellen. Maar je kan bijvoorbeeld denken aan het isoleren van muren, de vloer of daken. Dat zorgt direct voor meer gemak en een lagere energierekening.
Er zijn veel verschillende manieren om (samen) duurzame energie op te wekken. Bekende voorbeelden zijn energie van wind en energie van de zon. Maar er zijn nog veel andere manieren om warmte te gebruiken als energiebron. Bijvoorbeeld warmte uit de lucht, warmte uit de bodem en warmte uit water.
Benieuwd hoe huizen en gebouwen verwarmd kunnen worden op een schone manier? Je leest hieronder meer over verschillende duurzame warmtebronnen.
De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon gebruiken met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Je kunt zonne-energie opwekken met je buren, de VvE of je vrienden. Bekijk alvast welke energiecoöperaties er bij jou in de buurt zijn door op je postcode te zoeken via ZonopNederland.nl.
Als er geen energiecoöperatie bij jou in de buurt is of het is niet wat je zoekt, kun je ervoor kiezen om zelf een energiecoöperatie te beginnen. Zo doe je samen met je buurtgenoten iets voor het klimaat. Bekijk hiervoor de e-learning van HIER opgewekt.
Op daken van verschillende scholen in Nederland worden zonnepanelen geplaatst. Dit idee komt van de Stichting Schooldakrevolutie. Op de website vind je een schooldak kaart, waar je kunt zien of het dak van de school van jouw kinderen geschikt is voor zonnepanelen.
Om huizen en gebouwen te verwarmen is er vaak ook nog een warmtebron nodig. Je kunt huizen los verwarmen of gezamenlijk. Bij het los van elkaar verwarmen wordt er vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp. Hier heb je veel verschillende soorten van. Zo zit er in iedere koelkast ook een warmtepomp. De meest bekende warmtepomp voor huizen gebruikt warmte uit de lucht. Die werken tot wel 25 graden onder nul.
Er zijn verschillende manieren om warmte uit de grond te halen. Bij veel nieuwbouwhuizen wordt vaak een buis in de grond gebracht tot wel 80 meter diep. Door hier water doorheen te laten stromen warmt het langzaam op en kan het huis ermee worden verwarmd. Dit werkt goed voor één of enkele huizen.
Het is ook mogelijk om warmte in de grond op te slaan. Dan wordt in de zomer de warmte in de grond gepompt, zodat deze in de winter gebruikt kan worden. Met dit systeem kan je ook koude opslaan, zodat je in de zomer je huis kunt koelen. Deze systemen zijn vaak voor honderden huizen samen.
Tot slot kan je nog dieper de aarde in gaan. Op een paar kilometer diepte kan er warm water tot wel 90 graden worden gehaald. Dit heet geothermie. Met deze warmtebron worden vaak duizenden huizen tegelijk verwarmd. Ook kassen maken vaak gebruik van deze manier om te verwarmen.
Water is een goede bron van warmte. In Haarlemmermeer zijn er verschillende mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door warmte uit de ringvaart te halen. Maar het kan ook uit bijvoorbeeld het drinkwater of riolering.
Bij Rijsenhout is veel water te vinden, zoals de Westeinderplassen. Uit water warmte opwekken heet ook wel aquathermie. Samen met buren kun je een onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van aquathermie.
In Rijnsaterwoude van de gemeente Kaag en Braassem hebben bewoners in kaart gebracht wat deze mogelijkheden zijn. Ze bekijken daar de mogelijkheid om er 500 woningen mee te verwarmen.
Soms hebben bedrijven warmte over. Dit warme water komt bijvoorbeeld vanuit de datacenters die hun computers moeten koelen. Deze warmte kan dan gebruikt worden om meerdere huizen te verwarmen. Dit heet ook wel een warmtenet. Bij een warmtenet wordt er warm water door leidingen in de straat naar de huizen gebracht.
Een eigen warmtenet opzetten:
Samen met anderen kun je een idee delen om tot een eigen warmtenet te komen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van restwarmte uit de kassen in Rijsenhout?
In de Amsterdamse wijk Middenmeer ontwikkelden inwoners een warmtenet met restwarmte uit datacenters.
Het is slim om energie zoveel mogelijk lokaal te delen. Inwoners en bedrijven kunnen dan gebruik maken van de stroom die wordt opgewekt in de buurt. Dat kan bijvoorbeeld door energie op te slaan in een buurtbatterij. Of bijvoorbeeld door een ‘laadplein’ voor elektrische (deel)auto’s.
Hieronder vind je voorbeelden over het delen van energie in de buurt:
Energie delen begint vaak met een gesprek over mogelijkheden en wensen. Je kunt met verschillende buren in gesprek gaan om te bekijken wat de eerste stappen zijn naar nieuwe schone warmte. Daar is niet veel geld voor nodig. In het Drentse Assen organiseerden inwoners samen bijvoorbeeld keukentafelgesprekken.
In Aalsmeer is er een stadwarmtenet aangelegd. Met deze oplossing wordt de warmte die over is van een datacenter (restwarmte) gebruikt voor een school (IKC Triade), een exporteur van planten en sportcentrum de Waterlelie. De Energyhub in Aalsmeer kijkt nu of er ook huizen in de buurt aangesloten kunnen worden op dit warmtenet.
Ga naar de website www.energyhubaalsmeer.nl om meer te weten te komen.
In Vijfhuizen ontstond een idee van 18 huiseigenaren in samenwerking met het fort bij Vijfhuizen. Zij onderzoeken of ze samen gebruik kunnen maken van warmte uit de Ringvaart om hun huizen en het fort mee te verwarmen. Hiervoor zetten ze gezamenlijk een coöperatie op.
Bekijk de video om meer te weten te komen over dit idee.
Energie besparen, delen of opwekken werkt vaak beter als je het samen doet. In Nederland zijn al honderden coöperaties opgericht waarin inwoners samenwerken. Een coöperatie is een lokale organisatie gestart door de inwoners. En soms ook samen met ondernemers. Door hun eigen organisatie te vormen, bepalen zij zelf hoe de energie werkt. Het kan vaak ook goedkoper, omdat er geen bedrijf is dat winst wil maken.
Op de website van Energie Samen staan voorbeelden van lokale coöperaties. Energie Samen is een samenwerking van die verschillende lokale coöperaties. Ook bij Hier Opgewekt vind je veel informatie over samenwerking en organisatie.
Om aanpassingen voor het verduurzamen van huizen te betalen zijn er verschillende mogelijkheden. Er is een nationaal fonds. Daar kan geld geleend worden voor het duurzamer maken van huizen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden voor het betalen van duurzame aanpassingen bij huizen. In Warm Rijsenhout stelt de gemeente 25.000 euro beschikbaar aan haalbare, veelbelovende projecten.
Maar er zijn ook andere manieren om maatregelen te betalen. Een voorbeeld is hoe in Rijsenhout de zonnepanelen op de huizen van Ymere zijn betaald. Deze zonnepanelen zijn betaald door over te gaan op een energiecontract. Bij Tegenstroom kregen huurders daar 8 zonnepanelen bij. In Deventer startte het Woningabonnement. Je hoeft dan niet zelf te investeren in je huis. Je betaalt elke maand een klein bedrag dat je bespaard hebt op je energierekening. Zo betaal je de investering terug.
Wil je op de hoogte blijven van Warm Rijsenhout? Vul dan je e-mailadres in.