Spring naar inhoud

Rijsenhout gaat aan de slag met duurzame warmte

Article Image

Gepubliceerd op 1 februari 2022

Deze uitslag is op donderdagavond 27 januari 2022 bekendgemaakt in een live uitzending. Inwoners en ondernemers uit Rijsenhout konden van 9 december 2021 tot en met 13 januari 2022 zelf budget verdelen over de drie ideeën in deze ronde van Warm Rijsenhout, een wedstrijd voor ideeën om anders te gaan verwarmen. In totaal stelt de gemeente 25.000 euro beschikbaar voor de meest gekozen ideeën. Met dit geld kunnen nu de twee meest gekozen ideeën worden uitgevoerd.

Het idee ‘Energie uit de Ringvaart’ kreeg in totaal 107 keer geld toebedeeld door andere inwoners van Rijsenhout. Het was een nek-aan-nekrace met het idee ‘Buurtbatterij per cluster woningen’ van Jos. Dit idee kreeg 103 keer budget. Het derde idee, ‘Minder verbruik, meer comfort’ van Willem, werd 43 keer gekozen. Het geld dat de gemeente beschikbaar stelt, wordt verdeeld over de ideeën op volgorde van het aantal keer dat het idee gekozen is. ‘Energie uit de Ringvaart’ krijgt 15.000 euro en ‘Buurtbatterij per cluster woningen’ krijgt 10.000 euro.

De live-uitzending van 27 januari 2022 kun je hier terugkijken.

Over Warm Rijsenhout 
De afgelopen maanden vroeg de gemeente inwoners en ondernemers uit Rijsenhout om ideeën te delen voor de overstap op duurzame warmte. Er werden in totaal zestien ideeën gedeeld door inwoners uit Rijsenhout. De gemeente deed vervolgens een haalbaarheidscheck. En een zogeheten Warmteberaad gaf feedback op de ideeën. Niet alle ideeën bleken haalbaar. Sommige ideeën zijn samengevoegd om krachten te bundelen. Ook hebben enkele inwoners hun idee teruggetrokken. Uiteindelijk gingen drie ideeën door naar de laatste fase: die van het verdelen van het budget. Inwoners en ondernemers konden nu zelf het budget van 25.000 euro verdelen over de ideeën.

Waarom Warm Rijsenhout
De uitstoot van broeikasgassen moet sterk minder worden. Daarom heeft de Rijksoverheid afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Een van de afspraken is dat gemeenten de huizen en gebouwen op een andere manier gaan verwarmen. De gemeente Haarlemmermeer heeft een plan gemaakt voor dit anders verwarmen.

In Warm Rijsenhout konden inwoners en ondernemers hun eigen ideeën hiervoor delen. “Inwoners en ondernemers weten ontzettend goed wat er in hun woon- en leefomgeving moet gebeuren, ook als het gaat om de overstap naar duurzame warmtebronnen”, licht wethouder Jurgen Nobel toe.

Vervolg van Warm Rijsenhout
Nu de uitslag van de ideeën bekend is, kunnen de initiatiefnemers aan de slag met de uitvoering van hun idee. Per idee verschilt het hoe dit eruitziet. De ideeën zijn niet meteen uit te voeren, maar er is budget beschikbaar om een onderzoek uit te voeren. De gemeente helpt de inwoner of ondernemer zo goed mogelijk bij het uitvoeren van het idee.

Wethouder Jurgen Nobel:
“Ik wil jullie allemaal ontzettend bedanken voor het meedenken en meedoen. En aan diegene die aan de slag gaan met de uitvoering van hun idee: gefeliciteerd en ontzettend veel succes.”

Deze infographic werd getoond tijdens de liveuitzending. De infographic toont de uitslag van Warm Rijsenhout en hoe het budget werd verdeeld: 41% aan het idee 'Buurtbatterijen', 17% aan het idee 'Minder verbruik, meer comfort, en 42% aan idee 'Energie uit de Ringvaart'. Daarnaast toont de infographic dat er 937 unieke bezoekers op de website waren. En dat 152 inwoners van Rijsenhout budget hebben verdeeld. 

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren